En skikkelig god pølsesennep
Minner fra pølsekioskens glansdager
Jeg var ofte på fotballkamper med pappa som guttunge. Vi var spesielt ofte på Bislett Stadion og Ullevål Stadion. Der gikk det menn rundt med pølsekjelen på seg. De serverte pølse med sennep i pølsepapir — punktum. Ikke en ketsjupdråpe i sikte, ikke en serviett å oppdrive. Pølsa, penga.
I fjor tenkte jeg: Hvor ble det av den pølsesennepen fra Bislett og Ullevaal? Er den fortsatt der ute — i så fall hvor? Jeg ringte Erlend i Syverkiosken. Syverkiosken er i skrivende stund Oslos eneste gjenlevende pølsekiosk. Den selger Åkeberg Skoglunn-wiener og kun det — i hvert fall hva pølsetyper angår.
— Jeg tror det er Grønneberg eller noe — fra Sarpsborg, meldte Syverkiosken-Erlend.
Ganske riktig. «Grønberg», riktig nok, med «sennep» til etternavn. Grønberg sennep, der altså.
Det er barnebarnet Rolf-Erik Grønberg som står bak det bestefaren Rudolf Grønberg startet. Rudolf drev pølsebod i Sarpsborg fra 1933 til 1990 (57 år). I løpet av årene begynte han å lage sennep. Den var sterk, men med et hint av sødme. (Ryktet vil ha det til at sødmen var slumper av colaene til gjestene i pølseboden, men jeg går ikke god for at det var sant.) Sennepen forsvant med pølseboden, men heldigvis bare midlertidig. Barnebarnet svingte tresleiva og fikk sving på sennepen igjen, og det var han som sørget for at jeg fikk smake om den smakte som sennepen på pølsa i papir fra guttedagene.
Jeg var strålende fornøyd. Kan det være den? Jeg testet den ut på erfarne pølse med sennep i papir-folk (55—75 år). Alle som én i utvalget på åtte—ti mente at dette var sennepen. Vi bryr oss derfor katten om hva tvileren Rolf-Erik mener (barnebarnet er nemlig usikker på om bestefarens sennep fant veien helt fra Særp til Bislett og Ullevaal), men vi andre er sikre nok i vår smak.
Av den grunn har Åkeberg Skoglunn tatt den inn i sitt varesortiment. Du får kjøpt Grønberg sennep i Fabrikkutsalget på Furuset — selveste godtebutikken til pølsemakeren. I mitt hode er Grønberg sennep the real deal fra guttedagene på Bislett og Ullevaal. Prøv den gjerne på en Åkeberg Skoglunn-pølse. Ok da, du kan ha et pølsebrød som tilbehør.
Skrevet av: En pølseelsker
Svar
Vi bruker navnet ditt og kommentarer til å vise offentlig på hjemmesiden vår. Din e-post er for å sikre at forfatteren av dette innlegget har mulighet for å komme i kontakt med deg. Vi lover å passe godt på dine data og holde dem sikret.